Klimmen

Sportklimmen wordt meestal beschouwd als hebbende twee belangrijke subdisciplines. Boulderen is tot 4 meter hoog en wordt gedaan zonder touwen, terwijl Klimmen wordt gedaan op hogere wanden. Binnen kun je over het algemeen 10-25 meter klimmen en buiten kun je tot elke hoogte klimmen, tot 900 meter per rotswand, met mogelijk meerdere van dergelijke secties achtereenvolgens op een berg.

De meeste beginners beginnen met boulderen. Deze subdiscipline is zeer toegankelijk, omdat je geen zeker-technieken of kennis van knopen nodig hebt. Klimtechnieken zijn bij boulderen heel anders dan bij klimmen. Boulderen richt zich meer op korte maar intensieve routes en gaat meer over complexe en dynamische bewegingen. Kenmerkend voor boulderen zijn zaken als (kleine) sprongen, kleine grepen, en bewegingen als de 'toe-hook' waarbij je (gedeeltelijk) hangt aan de top van je tenen.

Klimmen vereist meer kennis en vaardigheid, maar je kunt aan de slag met een toprope (A) cursus bij het RSC. Vergeleken met boulderen, is klimmen meer op uithoudingsvermogen gebaseerd. Hierdoor is klimmen iets minder blessuregevoelig. De technieken en bewegingen van het boulderen zijn heel bruikbaar voor toepassing in de langere routes.

Beide disciplines worden door veel NijSAC leden beoefend, zowel binnen in klim- en boulderzalen, als buiten 'op de rots'. Voor het buiten klimmen maken we vaak uitstapjes naar het buitenland (naar België, Duitsland of nog verder) om natuurlijke klim-/bouldergebieden te vinden. De natuurlijke klimgebieden, die vaak deel uitmaken van natuurreservaten, geven veel plezier.

De NijSAC biedt veel cursussen aan in de verschillende subdisciplines van het klimmen:
  1. Drie keer per jaar kun je deelnemen aan een NijSAC introductieweekend. Tijdens dit weekend ontmoet je andere mensen die geïnteresseerd zijn in sportklimmen. Aan het eind van het weekend ben je meestal in staat om zelfstandig te topropen.

    Als je niet mee kunt of wilt doen aan een introweekend, kun je ook leren topropen op een van de A-cursussen van het Radboud SportCentrum.

  2. Als je zelfverzekerd kunt topropen zonder instructeur, kun je beginnen aan de cursus lead klimmen. In deze cursus leer je de basis van lead en single-pitch klimmen op de rots (tot maximaal 35 meter). Na deze cursus mag je lead klimmen in Nederlandse klimhallen, en buiten op de rots in single-pitch routes.

  3. Na de cursus lead klimmen kun je meer leren over klimmen op grotere hoogtes tijdens de multipitch cursus. Met behulp van multipitch technieken kan je in België tot 110 meter hoog klimmen. In het begin, na het afronden van de cursus, kun je maximaal drie 'pitches' klimmen. In de alpen komt dit neer op maximaal 150 meter.

    Hulp en redding is vaak ver weg in de bergen. Daarom moet je naast de basis van multipitch de basisbeginselen van zelfredzaamheid aangeleerd. Daarmee ben je in staat om eenvoudige problemen zelf op te lossen.

  4. Na de multipitch cursus kun je twee kanten op:
    1. Met een multipitch-certificaat kun je zelf ervaring opdoen met steeds grotere hoogtes. De sky is the limit, want je weet nu genoeg om jezelf nieuwe technieken aan te leren. Als je echter de ambitie hebt om naar grotere hoogtes te gaan, alpine (rots) routes te doen, of in het algemeen meer dan 5 lengtes, raden we de gevorderden cursus aan (optie b).
    2. Je kunt ook de gevorderden cursus doen. In de gevorderdencursus leer je meer over (technische) zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de bergen en het coachen van onervaren klimpartners. Je krijgt les over risicomanagement, groepsdynamica en reddingstechnieken. Deze cursus is zeer gepersonaliseerd, en je krijgt een coach toegewezen. Je kunt je ook laten certificeren als NKBV-erkende 'sportklimbegeleider' (SKB, assistent sportkliminstructeur). Tijdens de cursus ook helpen bij de single- en multipitch cursussen.
  5. Na het behalen van de gevorderden cursus, kun je verdere cursussen gaan volgen. Binnen de NijSAC kun je kun je zowel lead klimmen als multipitch instructeur worden. Daarna kun je zelfs NOC*NSF erkend coach worden, die les mag geven aan kliminstructeurs in de NijSAC of in andere officiële NKBV klim opleidingsinstituten.

Naast de bovengenoemde opleidingen is er binnen de NijSAC ook een kleine groep 'trad-klimmers'. Trad-klimmen kenmerkt zich door het ontbreken van haken in de rots. Dit betekent dat je zelf mobiele ankers mee moet nemen. Er wordt ook gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals rotspartijen, zandlopers en bomen. Deze discipline is onmisbaar als je alpinisme of lange meerdaagse tochten op een hoger niveau wilt doen. Helaas biedt de NijSAC op dit moment geen cursussen aan in deze discipline.

Als je vragen hebt over de cursussen van de NijSAC, kun je de opleidingscommissie mailen op opcie@nijsac.nl.

Als je niet uit Nederland komt, en je hebt ervaring bij een andere klimvereniging dan de NKBV, dan kun je mailen als je vragen hebt over erkenning van certificaten, opgedane ervaring of verzekeringen.